cara-cara nak masak ialah:-
Bahan-bahan
3 biji buah mungai (kacang kelo)
semangkuk santan
15 ekor udang
2 sudu besar kacang parpu (kacang dhal)
serbuk kari
garam
bawang merah dan bawang putih untuk menumis
3 biji buah mungai (kacang kelo)
semangkuk santan
15 ekor udang
2 sudu besar kacang parpu (kacang dhal)
serbuk kari
garam
bawang merah dan bawang putih untuk menumis
Rebus kacang dal dengan air biasa sahaja sehingga empuk. Ketepikan.
Basuh dan kikis kulit luar buah mungai. Potong buah anggaran 1-1 1/2 inci.
Tumis bawang merah dan bawang putih.
Bila sudah wangi, masukkan serbuk kari. Kacau sekejap masukkan santan.
Bila mendidih, masukkan kacang parpu dan buah mungai.
Akhir sekali masukkan udang. Jangan masak udang lama sangat, ia akan kecut dan isinya akan mengeras.
Sesuaikan garamnya. Jika suka letakkan secebis kecil asam keping. Tutup api bila sudah cukup masak.
Ini adalah cara memasak gulai/kari yang paling simple. Bahan2 asas sudah mencukupi.
Basuh dan kikis kulit luar buah mungai. Potong buah anggaran 1-1 1/2 inci.
Tumis bawang merah dan bawang putih.
Bila sudah wangi, masukkan serbuk kari. Kacau sekejap masukkan santan.
Bila mendidih, masukkan kacang parpu dan buah mungai.
Akhir sekali masukkan udang. Jangan masak udang lama sangat, ia akan kecut dan isinya akan mengeras.
Sesuaikan garamnya. Jika suka letakkan secebis kecil asam keping. Tutup api bila sudah cukup masak.
Ini adalah cara memasak gulai/kari yang paling simple. Bahan2 asas sudah mencukupi.
Beginilah rupanya bila dh siap masak..kalau sesiapa yang tak pernah makan ni..makan yang dalam nya saja ye..kulit dia keras so tak boleh makan la..
No comments:
Post a Comment